Συχνές Ερωτήσεις

Τι χρειάζομαι για να ξεκινήσω την προβολή στο διαδίκτυο;

Για την προβολή μιας εταιρίας στο διαδίκτυο, χρειάζονται τρία πράγματα:
Το σχεδιασμό κι ανάπτυξη μιας ιστοσελίδας που να σας εξυπηρετεί
Ένα domain name
Ένα πακέτο φιλοξενίας

Τι είναι domain name;

Τα Domain names ή ονόματα χώρου, χρησιμοποιούνται όπως οι διευθύνσεις στα σπίτια μας. Είναι μια διεύθυνση που φιλοξενεί έναν δικτυακό χώρο. Κάποιος για να μπορέσει να μεταβεί στον δικτυακό χώρο που τον ενδιαφέρει θα πρέπει να ξέρει την διεύθυνση του ή αλλιώς το domain name.
Επισήμως, domain name ή Όνομα Χώρου είναι ένας περιορισμένος τομέας των διεθνών πόρων ονοματοδοσίας διαδικτύου ο οποίος εκχωρείται για αποκλειστική χρήση σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Το όνομα διαδικτύου δεν ανήκει στο πρόσωπο που του έχει εκχωρηθεί αλλά έχει μόνο την αποκλειστική δυνατότητα χρήσης του για όσο διάστημα έχει καταβάλλει τα τέλη κατοχύρωσης.
Με άλλα λόγια, domain name είναι το όνομα που επιλέγει κάποιος για την ιστοσελίδα του, π.χ. "hebs.gr" ή "hebs.com", είναι απαραίτητο για να μπορέσετε να έχετε μια ιστοσελίδα online στο Internet.
Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα domain name;
Περίπου 25-44 ευρώ, ανάλογα με την επέκτασή του (.com, .gr, .org, .eu κλπ) και τα έτη της κατοχύρωσης.
Μπορώ να κατοχυρώσω οποιοδήποτε domain name επιθυμώ;
Θα πρέπει πρώτα απ'όλα το domain name να είναι ελεύθερο, δηλαδή να μην το έχει κατοχυρώσει κάποιος άλλος.
Επίσης θα πρέπει το όνομα που επιλέγετε να μην ανήκει σε κάποια κατηγορία μη διαθέσιμων ονομάτων.
Βοηθάει στις μηχανές αναζήτησης αν το domain name που θα επιλέξω έχει λέξεις-κλειδιά σχετικές με το αντικείμενο εργασιών μου που θέλω να προωθήσω;
Βοηθάει αλλά δεν είναι το μόνο που χρειάζεστε. Σίγουρα υπάρχουν πιο σημαντικοί παράγοντες που θα φέρουν την ιστοσελίδα σας στα πρώτα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
Σημειώστε ότι κάθε εταιρεία κάνει τη δική της προσφορά για την κατοχύρωση του domain name.

Τι είναι φιλοξενία - hosting;

Τι είναι η φιλοξενία ιστοσελίδων (web hosting);
Με το που δημιουργούμε μια ιστοσελίδα θα πρέπει να την κάνουμε διαθέσιμη και στο διαδίκτυο έτσι ώστε να μπορούν οι χρήστες ανά τον κόσμο να την επισκέπτονται.
Η δημοσίευση μιας ιστοσελίδας στο internet απαιτεί εκτός από την κατοχύρωση ενός ονόματος χώρου (domain name - πχ onomasas.gr) και τη φιλοξενία του σε ένα server.
Οι servers είναι κατά μια έννοια αποθηκευτικοί χώροι ιστοσελίδων οι οποίοι συνδέονται μέσω ταχύτατων γραμμών επικοινωνίας με το Internet.
Τι διαφορά έχει το όνομα χώρου (domain name) από τη φιλοξενία (hosting);
Το όνομα χώρου (domain name) είναι η διεύθυνση της μορφής onomasas.gr που πληκτρολογεί ο χρήστης προκειμένου να μπει στην ιστοσελίδα σας ενώ φιλοξενία (hosting) είναι ουσιαστικά ο χώρος όπου αποθηκεύεται το σύνολο των αρχείων που συνιστούν μια ιστοσελίδα για να είναι διαθέσιμη στο Ίντερνετ.
Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα πακέτο φιλοξενίας;
Οι τιμές διαφέρουν. Hosting μπορείτε να βρείτε από εντελώς δωρέαν σε πολύ ακριβό. Η τιμή αν και σημαντικός παράγοντας, δεν θα πρέπει να είναι ο σημαντικότερος. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που θα πρέπει πρώτα να αξιολογήσετε πριν αποφασίσετε.

Τι είναι οι μηχανές αναζήτησης;

Μηχανές αναζήτησης είναι συστήματα όπως το Google τα οποία διαβάζουν συνεχώς όλα τα περιεχόμενα από το διαδίκτυο, τα ταξινομούν και χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά για να μας προσφέρουν αποτελέσματα σε αναζητήσεις μας.
Ανεβάζουμε μια ιστοσελίδα στο Ίντερνετ. Θα συμπεριληφθεί αυτόματα στα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης;
Όχι. Το ότι μια ιστοσελίδα είναι ενεργή και διαθέσιμη στο Ίντερνετ δε σημαίνει ότι θα εμφανιστεί και στα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης. Το αν θα εμφανιστεί ή όχι εξαρτάται από το αν οι μηχανές αναζήτησης έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη της σελίδας αυτής.
Το αν θα εμφανιστεί στα πρώτα αποτελέσματα είναι αποτέλεσμα πάρα πολλών παραμέτρων. Η τεχνικές που χρησιμοποιούνται ώστε μια ιστοσελίδα να εμφανίζεται στα πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης ονομάζεται SEO (Search Engine Optimization) και αποτελεί πλέον εξαιρετικά εξειδικευμένη εργασία.